Sunday, February 27, 2011

10 Penyakit Keturunan Yang Paling Menakutkan

10 - Botak. 


 
Kebanyakan dikalangan lelaki. Botak disebabkan oleh kerosakkan pada kod genetik kedua-dua ibubapa.9 - Lactose Intolerance. 
 
 
 
Tidak boleh minum susu. Kebanyakan remaja yang tumbuh jerawat  dikaitkan dengan ibubapa mereka yang pernah mengalami masalah yang sama. Atau masalah kulit yang lain.
 
 
7 -  Kembar. 
 
 
 
Penyelidik Amerika mengatakan ibu mempunyai kod genetik yang mana membuatkan mereka menghasilkan telur dengan banyak (mereka yang belajar biology mungkin lebih arif perkara ni). Oleh itu, mereka berkemungkinan akan melahirkan anak kembar setiap kali mengandung 
 
 
6 - Penyakit Jantung. 
 
 
 
Risiko mendapat penyakit jantung lebih tinggi jika ada ahli keluarga yang mempunyai sejarah penyakit jantung, seperti darah tinggi.
 
 
 
5 - Obesity. 
 
 
Obesity dikaitkan dengan kod genetik yang diwariskan daripada nenek moyang kita dahulu. Ia lebih kepada makan berlebihan kalau diikutkan statistik.
 
4 - Buli. 
 
 
Genetik yang membuatkan seseorang itu ganas dikatakan diwarisi daripada ibubapa. Atau keturunan sebelumnya. Tetapi penyelidik menyatakan urutan genetik tersebut lebih mudah diwarisi oleh golongan wanita.
 
 
3 - Buta Warna. 
 
 
10 juta orang di US sahaja tidak boleh membezakan warna merah daripada hijau. Buta warna lebih common dikalangan lelaki.
 
 
2 - Kanser Payudara. 
 
 
Penyakit misteri kerana masih tidak diketahui puncanya. Lebih kepada wanita. tapi lelaki juga mempunyai risiko mendapat kanser tersebut.
 
1 - Alcoholism. 
 
 
50% kanak-kanak berisiko mendapat tabiat minum arak
 

No comments:

Post a Comment

tajuk post

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...