Saturday, March 12, 2011

PERUBATAN MODEN
Perubatan moden selalu dianggap bercirikan excelent, ethical, comprehensive, universal & scientific. Tapi hakikatnya sedar tak sedar kita tidak satu pun dari ciri-ciri itu dipenuhi oleh perubatn moden. Tak percaya sila teruskan membaca.
Sifat excelent ini merujuk kepada keupayaan untuk menyelamat nyawadan memperbaiki kesihatan diri. Tapi statistik US ( mewakili perubatan moden ), jumlah kematian bayi infant pada 1978 adalah sekitar 22 ribu berbanding dengan data 1970 lebih kurang 43 ribu. Pada mata kasar,, ini dikatakan satu pencapaian baik dalam bidang perubatan. Tapi pada hakikatnya sebanyak 1.15 juta bayi telah mati stillbirth pada tahun 1978 namun dikelaskan sebagai orbotion. Manakala pada tahun 1970 stillbirth sebanyak 193 ribu.Jadi data yang sebenarnya pada 1978 jumlah kematian bayi adalah 1.172 juta berbanding 1970 sebanyak 236 ribu sahaja.

Adakah ini dikatakan excelent ?Dari aspek ethical pula, ternyata perubatan moden tidak meletakkan keyakinan terhadap Allah S.W.T penentu segala-galanya, sebaliknya lebih kepada persetujuan pengamal perubatan. Misalnya, senang-senang je mereka membuat keputusan memutuskan hayat seseorang pesakit tenat bagi memudahkan kerja mereka serta menjimatkan kos. Malah, mereka tahu alkohol itu merbahaya terhadap kesihatan, tapi tetap menggunakan semasa penyediaan luquid medicine. Walhal tidak ada alternatif lain....... Adakah ni masih dianggap ecthical..Selain itu, bersifat comprehensive kononya sesuai untuk individu dan masyarakat. Tapi, hanya pendekatan fizikal sahaja yang ditekankan dan biasanya ni tak cukup. Maka terjadilah banyak akibat buruk contohnya, Perubatan moden ternyata prihatin terhadap perkembangan fizikal kanak-kanak tapi mengabaikan ekperluan terhadap etika dan perkembangan rohani menyebabkan banyak kes-kes juvana dan remaja bermasalah. Walaupun perubatan moden ni dikatakan saintifik tapi hakikatnya ia sering kali tak memenuhi syarat saintifik, tak konsisten dengan falsafah dan polisi, banyak mengabaikan pemboleh ubah, statistik yang tidak tepat seterunya acapkali membuat kesimpulan yang salah. 

Jadi, berdasarkan fakta-fakta ini, perubatan moden masih jauh lagi dari kesempurnaan selagi mana-mana nilai Islamik tidak diterapkan dalam amalan harian.....


SEJAUH MANA KEHEBATAN PERUBATAN MODEN YANG DI AGONG-AGONGKAN ITU ?

No comments:

Post a Comment

tajuk post

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...