Wednesday, April 27, 2011

KHASIAT KACANG HIJAU




Selalunya kacang hijau disediakan sebagai bubur dan kuih muih. Ketahuilah kacang hijau mempunyai khasiat tersendiri salah satunya adalah :

TINGGI PROTEIN. Kacang hijau mengandungi kadar protein yang tinggi iaitu sebanyak 24%. Secar a tradisi, ibu hamil sering disarankan supaya mengambil kacang hijau setiap hari agar bayi yang dilahirkan mempunyai rambut yang lebat. Ini kerana pertumbuhan sel tubuh termasuk sel rambut memerlukan gizi yang baik termasuk protein
RENDAH LEMAK. Sangat baik bagi mereka yang ingin menghindari makanan tinggi lemak. Selain itu kacang hijau tidak mempunyai lemak tepu dan baik untuk jantung.



VITAMIN B1. Amat baik bagi mengelak penyakit beri-beri dan melancarkan proses pencernaan dan pertumbuhan sikecil.

VITAMIN B2. Membantu proses penyerapan protein didalam tubuh lebih baik dan efesien.

TIDAK MENGANDUNGI KOLESTROL. Dapat mengurangkan risiko obesiti.

KALSIUM DAN FOSFORUS. Kalsium dan fosforus penting untuk tumbesaran tulang

2 comments:

  1. Sigek gik khasiat nya...untuk tumbesaran eheemm..ehemm...besar menjadi johan...haaa.haa

    ReplyDelete
  2. HEHEH MUN NAK PJG MAKAN KACANG PANJANGLAH.........

    ReplyDelete

tajuk post

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...