Thursday, June 30, 2011

EMPAT FAKTOR PENYAKIT KELAMIN SEMAKIN MENULAR
1. kenyataan, penyakit kelamin tidak boleh menularkan melalui seks oral
Kenyataan ini benar-benar membuat orang senang, kerana percaya bahawa seks oral merupakan kaedah yang boleh digunakan untuk menghindari penyakit menular seksual.
Tapi faktanya penyakit kelamin tetap dapat menular melalui hubungan seks oral. HIV, HPV (penyebab kutil kelamin), gonorrhea (kencing nanah), klamidia, sifilis dan hepatitis semua boleh ditularkan secara oral (melalui mulut). Penyakit-penyakit tersebut dapat ditularkan melalui segala bentuk  seksual, termasuk vaginal, anal dan oral.
2. kenyataan, kontrasepsi oral (pil KB) dapat mencegah penyakit kelamin
Faktanya, pil KB dan kontrasepsi oral (yang diminum) berfungsi untuk mengendalikan dan mengatur jarak kelahiran, bukan untuk mencegah penularan penyakit kelamin. Alat kontrasepsi yang dapat mencegah penularan penyakit kelamin adalah kondom, sedangkan pil KB tidak boleh.
3. Kenyataan, semua penyakit kelamin akan menunjukkan kesan yang nyata setelah mengalaminya
Hal ini sangat tidak benar dan ini adalah salah satu alasan utama mengapa orang akhirnya mengabaikan gejala penyakit kelamin nantinya.
Kadang-kadang, kesan akan terjadi tanpa kesan luaran pada awalnya, contohnya sifilis. Gejala dan kesan sekitar enam minggu.
Jika Anda berhubungan seks tanpa kondom, Anda harus segera berjumpa dengan doktor hanya untuk memastikan bahawa Anda bersih (tidak terjangkit), kerana jika tidak beberapa kesan  mula nampak dan dapat memburukkan lagi keadaan. Bahkan gejala gonorrhea (kencing nanah) biasanya hampir mirip dengan infeksi pundi kencing, sehingga perlu khidmat nasihat doktor.
4. Kenyataan, semua penyakit menular boleh disembuhkan
Mitos ini dapat menyesatkan dan membuat kebanyakan orang meremehkan penyakit menular seksual. Tidak semua penyakit menular seksual dapat disembuhkan, karena ada beberapa penyakit seperti HIV/AIDS dan kesan HPV lain yang belum ada ubatnya atau tidak dapat disembuhkan secara keseluruhan.
kesan HPV dapat diubati dengan cara yang sementara, namun infeksi sifatnya berulang sehingga tidak dapat sepenuhnya dipulihkan.

No comments:

Post a Comment

tajuk post

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...